Perusteet: Profeetan SAAS Sunna

Sunnan asema ja sen todisteet 


Miksi Sunnan seuraaminen on niin tärkeää? 

Kuten aiemminkin on jo mainittu, Ilmoitusta on kahdentyyppistä: 

1. Luettua Ilmoitusta (Koraani)
2. Ei-luettua ilmoitusta (Sunna) 

Kuten Koraanissa mainitaan ( 53:4-5: )

”... ei hän myöskään puhu omasta tahdostaan, tämä on totisesti Jumalan ilmoitus, joka on hänelle ilmaistu” 
Sunnasta itsestään löytyy myös lukuisia sanontoja, joissa ilmaistaan Profeetan SAWS tottelemisen olevan Allahin tottelemista. Esimerkkinä hadith (Profeetan sanoma), jossa Profeetta SAWS kertoo jättäneensä meille Koraanin ja Sunnan, ja julistaa pelastuksen niille, jotka pitävät näistä kiinni. 


Yksimielisyys (Ijma’) 

Kautta aikojen, Profeetan SAWS seuralaisten ajoista lähtien on vallinnut yksimielisyys Profeetan käskyjen ja kieltojen sekä tapojen seuraamisen välttämättömyydestä. Muslimiyhteisön yksimielisyys on todiste shari’assa. Profeetta SAWS on sanonut, ettei umma voi yhdistyä erheen ympärille. 

On siis loogisesti tarpeellista seurata sunnaa, koska se on osa Ilmoitusta. On mahdotonta käytännössä seurata Koraania seuraamatta Sunnaa. 
On suuri Jumalallinen Viisaus , että meille on annettu Kirja, jossa on yleiset ohjeet ja lisäksi käytännön elävän esimerkin, josta saamme yksityiskohdat. Koraanissa on yksityiskohtaisesti selitetty vain ne asiat, jotka ovat ihmisille vaikeimmat hyväksyä (kuten todistajien määrä, perimisasiat jne.), muut asiat sunna selittää käytännössä ja sitä kautta Allah on myös jättänyt Armostaan varaa tulkinnoille. 

Jos ihminen haluaa päästä tuntemattomaan päämäärään, tarvitsee hän oppaan näyttämään tietä: näin on myös uskonnossa. Koraanissa Profeettaa on kuvailtu parhaaksi esimerkiksi (Koraani 33:21) Missään aiheessa ei teoria koskaan riitä, vaan aina on saatava käytännön harjoitusta. Tämä toteutuu, kun seuraamme Sunnaa ajatuksissamme, teoissamme ja siinä miten kohtelemme toisia luotuja. 

Mikäli kohtaamme ihmisiä, jotka kieltävät Sunnan seuraamisen tarpeellisuuden, tulee meidän kysyä itseltämme näiden ihmisten tarkoitusta, onko se Johdatus? Mikäli huomaamme, ettei näin ole, voimme sulkea heidät huomiomme ulkopuolelle. 

Sunnan seuraamisen seurauksia: 


- Jumalan Rakkaus meitä kohtaan ja anteeksianto (Koraani 3:31) 
- Oikealla tiellä kulkeminen (Koraani 7:158) 
- Tyytyväisyyden ja riittoisuuden löytyminen (8:64) 
- Selkeyden ja Ymmärryksen saaminen elämään (Koraani 12:108) 
- Saamme lempeät ja armontäyteiset sydämet (Koraani 57:27) 


Kuinka tieto sunnasta on välitetty meille? 

Sunna välitettiin joko Mutawatir, Mashur tai Ahad kerronnalla. 

Mutawatir hadith on sellainen, joka on joka sen vaiheessa niin monen ihmisen vahvistama, että on järjelle mahdotonta uskoa näiden kaikkien valehdelleen tahollaan. 

Mashur on monen ketjun vahvistama hadith. 

Ahad on yhdellä vankalla ketjulla vahvistettu hadith. 


Kuinka Sunna säilytettiin? 


Sunna on säilytetty aivan samoin kuin Koraani; kirjoittamisen ja ulkoa-opettelun kautta. Ennen kuin Koraanin kokoaminen oli vakiintunut, oli olemassa kielto hadithien ylöskirjaamiselle, myöhemmin  (Koraanin kokoamisen jälkeen) se käskettiin aloittaa uudestaan-  tällä haluttiin välttää Koraanin jakeiden sekoittaminen hadithien kanssa.  

Meillä voi herätä tässä yhteydessä kysymys siitä, kuinka ihmiset ovat kyenneet opettelemaan niin paljon asioita ulkoa. Abu Hurairan RA tiedetään osanneen ulkoa yli 5 500 hadithiä. Tämä voi kuulostaa ihmeelliseltä, mutta tekstinä tämä oli itse asiassa huomattavasti vähemmän kuin Koraani itse, jonka moni osaa tänäkin päivänä ulkoa. 

Muutenkin Islamin perinteenä on tekstien ulkoa-opettelu: on oppineita, jotka osaavat ulkoa esimerkiksi 20 000 riviä runoutta. Ulkoa on opeteltu myös pitkiä lakiopillisia tekstejä, retoriikan kirjoituksia, Profeetan elämänkertaa, kielioppia jne. Kaiken näiden keskellä Koraania sekä hadithejä kertoneet seuralaiset vaikuttavat enää tavallisilta tekijöiltä alalla. Tähän päivään on säilynyt runsaasti eri tekstejä, jotka ovat runomitassa kirjoitettuja ja joita osataan ulkoa. 

Länsimainen ihmisen on vaikeaa ymmärtää tällaista traditiota nykypäivänä, mutta muslimeina käsitämme tämän olevan oleellinen osa meidän perintöämme, joka on taannut sen, ettei kirjoituksia ole voitu muuttaa aikojen kuluessa ja painotekniikan kehitystä odotellessa. 

Meidän velvollisuutemme Profeettaa SAWS kohtaan:

1. Uskoa häneen – tietää mihin uskomme Profeettojen kohdalla
2. Ylistää häntä – tietää hänen elämästään
3. Rakastaa häntä – tietää hänen persoonastaan, käytöksestään ja tavoistaan
4. Seurata hänen esimerkkiään – tietää hänen meille jättämästään johdatuksesta ihmiskunnalle

(Lisää aiheesta: http://muistutuksia.blogspot.co.uk/2013/02/velvollisuutemme-profeettaa-saas-kohtaan.html)



Comments

Popular Posts