Allahin Mahtavuus





Ibn al-Qayyim (olkoon Allah hänelle armollinen) kuvaili Allahin mahtavuutta ja suuruutta erittäin kauniilla tavalla:

”Hän hallinnoi kaikkien valtakuntien asioita. Hän käskee ja kieltää, luo ja ravitsee, suo elämän ja suo kuoleman. Hän nostaa ja alentaa ihmisten asemia, vaihtelee yön ja päivän, suo hyviä ja huonoja päiviä ihmisille vuoroin, saa kansakunnat kohoamaan ja rappeutumaan, jolloin yksi kansakunta häviää ja toinen ilmaantuu. Hänen käskynsä ja määräyksensä toteutetaan kautta taivaiden ja maan, päällä ja alla, meressä ja ilmassa. Hänellä on tieto kaikesta ja kaikkien määristä. Hän kuulee kaikki äänet, eikä erehdy niissä; Hän kuulee ne kaikki, kaikilla eri kielillä ja erilaisilla pyynnöillä ja rukouksilla. Mikään ääni ei Häntä estä kuulemasta toista ääntä, eikä Hän sekoita näiden vaihtelevia pyyntöjä, eikä Hän milloinkaan väsy kuulemaan tarvitsevien anomisia. Hän näkee kaiken, jopa muurahaisen kävelyn tummalla kivellä yön pimeydessä."

”Näkymätön on Hänelle näkyvää, salaisuudet ovat Hänen tiedossaan. Kaikki luomakunnassa, niin taivaassa kuin maassa, anelevat Häneltä tarpeitaan. Joka ikinen päivä Hänellä on asioita säädettävänään (antaa kunniaa jollekin, nöyryyttää joitain, antaa elämä joillekin, antaa kuolema taas toisille) [Suura al-Rahmaan, jakeen 29 merkitys]. Hän antaa anteeksi synnit, helpottaa huolia, vähentää paineita, auttaa voitetun henkilön takaisin jaloilleen, tekee köyhistä rikkaita, johdattaa harhaantuneen ja sekaantuneen, täyttää epätoivoisten tarpeet, ruokkii nälkäiset, vaatettaa vaatteettomat, peittää viat ja rauhoittelee pelkoja. Hän kohottaa joidenkin asemaa, ja laskee taas toisten. Vaikka kaikki taivaiden ja maan asukkaat, ensimmäisestä viimeiseen, ihmiset ja jinnit molemmat, tulisivat hurskaammiksi kuin hurskaimmat heistä, se ei lisäisi mitään siihen mahtiin joka Hänellä jo on. Mikäli kaikki taivaiden ja maan asukkaat, ensimmäisestä viimeiseen, ihmiset ja jinnit molemmat tulisivat kapinalisemmiksi kuin kapinallisimmat heistä, ei se vähentäisi Hänen mahtiaan millään lailla. Mikäli kaikki taivaassa ja maassa seisoisivat jossain pyytämässä Häneltä jotain ja Hän antaisi heille mitä he pyytävät, ei se vähentäisi sitä mitä Hänellä on edes atomin vertaa."

"Hän on Ensimmäinen, eikä mitään ollut Häntä ennen; ja Hän on Viimeinen, eikä tule olemaan mitään Hänen jälkeensä, Kunnioitettu ja Ylistetty olkoon Hän. Hän on kaikkein eniten muistelemista ansaitseva, kaiken palvonnan ansaitseva, täyden kiitollisuuden ansaitseva. Hän on kaikkein Armollisin kuninkaista, kaikkein Antelijain pyynnön kohteista, Hän on kuningas, jolla ei ole vihollista/kilpailijaa, Hän on Itseriittoinen Mestari, jolla ei ole poikaa, Korkeimmalla, eikä ole ketään/mitään Hänen kaltaistaan. Kaikki muu on katoavaista, paitsi Hänen kasvonsa [Al-Qasas suuran, jakeen 88 merkitys], ja kaikki muu häviää paitsi Hänen Mahtinsa. Häntä ei totella ilman Hänen lupaansa, eikä Häntä olla tottelematta ilman Hänen tietoaan. Kun Häntä totellaan, osoittaa Hän arvostuksensa, kun Häntä vastaan kapinoidaan, antaa Hän anteeksi. Jokainen rangaistus on osa Hänen Oikeudenmukaisuuttaan, ja jokainen siunaus on Häneltä suosionosoitus. Hän on lähin todistaja ja lähin suojelija. Hän ottaa ihmistä otsasta kiinni, ja Hän laskee ja punnitsee ihmisten teot ja määrittää ajankohdan kaikelle. Sydämen eivät kykene Häneltä mitään piilottamaan, sillä kaikki salat ovat Hänen tiedossaan. Hänen suosionosoituksensa on sana ja Hänen rangaistuksensa on sana:
Kun Hän jotakin aikoo, riittää, että Hän käskee: »Tulkoon!» niin se tulee’ (Koraani 36:82)”
[Soveltaen käännetty kirjasta al-Waabil al-Sayib, s.125]

  

Comments

Popular Posts