Vertauksia Maailmasta



 Tiedä, että ihmisen olotiloja on kolme.

1)Ensimmäinen tila, jossa hän ei ole mitään, koetaan ennen syntymää. Toinen tila on, ettei ihminen näe maailmaa kuolemansa jälkeen ennen ylösnousemusta,. Kolmas tila on näiden kahden välinen aika, toisin sanoen ihmisen elämä. Vertaa tätä lyhyttä päättymättömään ikuisuuteen sitä ennen ja sen jälkeen.
Profeetta (saas) sanoi, "olen tässä maailmassa kuin matkalainen, joka matkaa auringon paahtavien säteiden alla, nukkuakseni hetkisen puun varjossa ja jatkaakseen taas matkaansa," Se joka näkee maailman tällä tavalla, ei voi tulla riippuvaiseksi tästä maailmasta. Hän näkee päivien kulkevan ohitseen, olivat ne sitten onnellisia tai eivät. Hän ei pystytä tähän maailmaan mitään pysyvää asumusta.
Jeesus (as) sanoi " Maailma on kuin siltä. Ylitä se, mutta ala jää siihen asumaan." Tämä on selkeä esimerkki siitä, kuinka tässä maailmassa ajaudumme väistämättä seuraavaa kohden. Elämämme sillan toinen pää on syntymä, ja toinen hauta. Olisi typerää rakentaa asumusta keskelle siltaa - lopulta silta on joka tapauksessa ylitettävä.

2) Ensi vilkaisulla maailma voi näyttää olevan täynnä iloa ja onnea, mutta sen läpi on vaikeaa päästä turvallisesti. Ali (RA) kirjoitti Salman Farzille (RA) : " Maailma on kuin käärme - se tuntuu silealtä kun sitä koskettaa, mutta sen myrkky tuhoaa. Joten varo mihin sen ominaisuuksista miellyt. Kun tiedät varmasti joutuvasi jättämään sen, älä uhraa sille ajatustakaan. Mitä enemmän nautit niistä asioista, jotka tässä maailmassa tuottavat onnea, sitä enemmän ne tulevat tuottamaan myös surua."

3) Profeetta (saas) sanoi:" maailmasta riippuvainen on kuin ihminen, joka kävelee veden päällä. Voiko hän kävellä ilman, että hänen jalkansa kastuvat? " Tämä olkoon opetuksena niille, jotka kuvittelevat, että heidän sielunsa säilyvät puhtaina, vaikka heidän ruumiinsa rypevät maallisissa nautinnoissa. Maalliset nautinnot ovat este Jumalan palvelemisesta nauttimiselle. Jeesus(AS) sanoi " Totisesti, maailmasta riippuvainen ei saa nautintoa Jumalan palvelemisesta - aivan kuin sairas ei kykene nauttimaan herkullisen ruuan mausta. Totisesti,  jos et hallitse ratsuasi, sen luonne muuttuu, etkä enää kykene ratsastamaan sillä kunnolla. Samanlainen on ihmisen mieli. Jos et hallitse mieltäsi jatkuvilla palvonnan teoilla, sekä kuoleman muistelulla, käyvät nämä teot vaikeiksi ja lähes mahdottomiksi." Profeetta (SAAS) sanoi " Maailmassa on vaikeuksia ja vaaroja. Hyvä tekonne on kuin astia, jos se on puhdas päältä, se on myös puhdas sisältä, mutta jos se on likainen päältä, on myös sen sisus likainen."

Lyhentäen käännetty Imam Ghazalin Ihya Ulum-ud-diin (vol 3 s. 178-180)

Comments

Popular Posts