Sydämen Puhdistus 2: takabbur (ylimielisyys)



Takabbur


Ensimmäisen sydämen sairauksista käsittelemme takabburin, sillä ilman sen tiedostamista ja hoitoa muihin sydämen sairauksiin puuttuminen ei onnistu.
Takabburilla tarkoitetaan turhamaisuutta, ylpeyttä, pakkomiellettä omasta itsestä. Ujub, itsepetos, on takabburin esiaste ja sydämen sairaus itsessään – joka hoitamattomana kehittyy takabburiksi. Takabbur ei kuitenkaan välttämättä merkitse ylenkatsetta, ts. Sitä, että pitäisi itseään muita parempana – tämä ei kuitenkaan johdu nöyryydestä vaan siitä, ettei tällainen ihminen oikeastaan edes huomaa muita, sillä hän on niin täynnä itseään. Oppineet ovat sanoneet, etta tämä on sydämen sairauksista vaikein voitettava ja kukistuu usein viimeisenä.

Takabburin tasot:

Ujub: itserakkaus, ihminen ei tiedosta omia virheitään tai vajaavaisuuksiaan
Kibr: Takabburin toinen taso, ihminen pitää itseään parempana kuin muut ja on hyvin tietoinen toisten sosiaalisesta asemasta. Kibr johtaa hoitamattomana hasadiin, pahansuopaan kateuteen – tilaan, jossa ihminen ei vaan toivo, että saisi itse jotain, vaan myös, että se olisi muilta pois.

Takabbur: kolmas taso, se tarkoittaa että ihmisellä on sekä ujub että kibr, mutta myös kohtelee ihmisiä kuin hän olisi heidän yläpuolellaan (pelkkä kibr ei johda toimintaan, takabbur on aktiivinen muoto, kibr taas passiivinen). Suurin osa maailman ongelmista aiheutuu pohjimmiltaan takabburista – sillä se estää ihmistä tuntemasta empatiaa toisia kohtaan. Takabbur oli se tila, jossa Iblis, Saatana, oli kieltäytyessään tottelemasta Allahia – joten jopa hyvin oppineet ihmiset lankeavat siihen.

Takabburin määritelmä:

Monet ajattelevat, että takabbur maallisen omaisuuden vuoksi on huono asia. Monilla muslimeilla kuitenkin on takabbur oman harjoittamisensa takia. He alkavat ajatella, että ovat toisia parempia, koska he pukeutuvat, käyttäytyvät tai ajattelevat muita uskonnollisemmin.
Takabbur on kuin rikkaruoho kauniissa puutarhassa. Kun vedät sitä yhdeltä puolelta, se helposti jaa kiinni toiselta puolelta – takabburin parantaminen onkin jatkuvaa sydämen kitkemistä.
On sanottu, "Jos olet tietoinen nöyryydestäsi, olet ylpeä". Tazkiyan päämäärä on kadottaa "itseys" niin, ettei katoamista enää käsitä. Ts. Ihmisen tietoisuus keskittyy Allahiin – ainoaan merkitykselliseen, todella olemassa olevaan asiaan.

Merkkejä Takabburista:
  1. Ihiminen ei pidä kritiikistä, edes silloin, kun se on rakentavaa
  2. tuntee etteivät muut käsitä kuinka loistava hän oikeasti on
  3. Kokee olevansa liian hyvä tekemään joitakin asioita (esim. Jotain työtä tai tehtävää)

Takabburin syitä:
  1. Tieto, joko maallinen tai uskonnollinen. Imam Ghazali varoitti oppineiden olevan vielä muitakin suuremmassa vaarassa
  2. Palvonnan teot: ihmiset teeskentelevät tekevänsä tekoja Allahin vuoksi, mutta oikeasti haluavat vain hurskaan maineen ja toisten ihailua osakseen
  3. Sukujuuret: ihminen kokee oman sukunsa, rotunsa tai kastinsa paremmaksi kuin toiset- profeetta SAAS opetti tyttärelleen Fatimalle, ettei hän pystyisi auttamaan tätä millään tavalla Tuomion päivänä – vain hänen tekonsa auttaisivat häntä. Miten me voimme siis kuvitella, että koska olemme esim. Jotain tiettyä sukua, se hyödyttäisi meitä mitenkään Tuonpuoleisessa?
  4. Kauneus (hyvä ulkonäkö):
  5. Omaisuus : Meidän tulee muistaa, että kaikki tulee Allahilta – Hän on antanut meille kaiken, mitä omistamme- hän voi myös halutessaan ottaa sen pois.
  6. Valta
  7. Suosio, joka perustuu omaisuudelle, kontakteille tai sosiaaliselle asemalle

Takabburin parannuskeinot:
  1. 'Ilmi ( kognitiivinen terapia) : Kuinka muuttaa ajattelutapaa; muista alkuperäsi, muista heikkoutesi, keskity omiin ongelmiisi toisten ongelmien sijaan. Muista, että kaikki on Allahilta, emmekä me ole Hänen lahjojaan ansainneet.
  2. Amali (käytännön keinot): 1) tee nöyryyden tekoja avoimesti 2) muuta puhetapaasi 3) Kunnioita niitä joka ovat sosiaalisesti huonommassa asemassa 4) ajattele, että toiset ovat sinua parempia, jopa ei-muslimit ja ne, jotka tekevät syntiä avoimesti: mikäli he alkaisivat harjoittaa tai kääntyisivät muslimeiksi, he voisivat olla paljon parempia muslimeita kuin sinä 5) tervehdi aina "salaamilla" ensin 6) tee duaa

Nöyryys on takabburin ja itsensä nöyryyttämisen välimuoto. Itsensä halventaminen ja väheksyminen ei ole sama asia kuin nöyryys, joka tarkoittaa, että ymmärtää kaiken tulevan Allahilta ja olevan Hänen päätäntävaltansa alla. Huono itsetunto ei ole lainkaan Islamin mukainen piirre. Nöyryys on kiitollisuutta kaikesta siitä, mitä itsellä on. Itseään väheksyvä taas ajattelee koettelemusten kohteeksi joutuessaan, että ne johtuvat siitä, että hän on niin huono ja paha ihminen- tämä ei ole Islamissa sallittua.


Jotkut sydämen sairauksista, kuten takabbur, ovat sellaisia, jotka on pyyhittävä sydämestä täydellisesti – toiset taas vaativat korjausta, eli se, miten reagoimme niihin määrittää sen, ovatko ne hyviä vai huonoja piirteitä (kuten esimerkiksi vihaisuus).  

Comments

Popular Posts