Sydämen puhdistus 5: Keena (pahantahtoisuus)




Hashr : 10. Ne, jotka tulevat heidän jälkeensä, sanovat: »Herra, anna anteeksi meille ja meidän veljillemme, jotka ovat olleet ennen meitä uskossa, äläkä salli meidän tuntea kaunaa (ghill) sydämissämme niitä kohtaan, jotka uskovat. Herra, Sinä olet totisesti lempeä, armollinen.

Keena merkitsee pahantahtoisuutta, vihaa, katkeruutta tai kaunaa. Se on tila, jossa ihminen tuntee sydämessään vihaa jotain toista ihmistä tai ihmisryhmää kohtaan, ja kokee hänet tai heidät viholliseksi. Sen perustana on syvälle juurtunut, voimakas vihaisuus, jonka syylle ihminen ei ole voinut tehdä mitään, ts. Suuttuminen ei ole voinut johtaa toimintaan, kostoon tms. Tämä johtaa hasadiin (pahansuopaan kateuteen), takabburiin (ylimielisyyteen), ghiibaan (pahan puhumiseen) sekä epäoikeuden mukaisuuteen.

Syitä keenan syntymiselle ovat mm. Eriävät mielipiteet, riidat, loukkaukset sekä huono käytös ja perusteeton viha jotain ihmistä kohtaan. Pahantahtoisuuden synnillisyydestä on useita haditheja – Profeetta SAAS sanoi jopa suoraan " älkää vihatko toisianne". Hän sanoi myös "ihmisten teot esitellään Allahille joka Maanantai ja Torstai, ja Allah antaa anteeksi kaikille uskoville palvelijoilleen, paitsi niille jotka kantavat kaunaa toisiaan kohtaan. Allah sanoo "Jättäkää heidät, kunnes he ovat sopineet toistensa kanssa." Allah ei siis anna anteeksi niille, jotka kantavat kaunaa ja vihaa sydämissään toisia uskovia kohtaan. Meidän on käsitettävä kuinka vahingollista tämä on – entä jos kuolemme ilman, että olemme antaneet anteeksi? Kun ihmiset loukkaavat meitä, tai riitelevät kanssamme ja meistä tuntuu, että olemme kärsineet vääryyttä, tulee meidän muistaa Profeettaa SAAS – hän antoi anteeksi Taifilaisille sen jälkeen, kun he olivat ajaneet hänet ulos kylästään mitä häpeällisimmällä tavalla, hän antoi anteeksi Hindille RA, vaikka tämä oli määrännyt hänen rakkaan setänsä tapettavaksi, hän ratsasti takaisin Mekkaan, ja antoi anteeksi kaikille jotka sitä pyysivät, eikä kostanut vuosikausien alistusta, kidutusta, murhaa ja vääryyttä. Mikään, mitä me koemme, ei voi vetää vertoja Profeetan SAAS koettelemuksille- silti hän pystyi antamaan anteeksi.
Anteeksiantamisen sijaan me kuitenkin kehittelemme kaikenlaisia tekosyitä, miksi juuri meidän ei tarvitse tehdä niin – koemme oikeutusta ja itsesääliä. Joskus emme edes tiedosta olevamme pahatahtoisia.

Keenan tunnusmerkit:

  • Virheiden ja huonojen ominaisuuksien etsiminen muista ihmisistä, ja näiden virheiden eteenpäin kertominen toisille.
  • Toisten ihmisten ongelmista ja vaikeuksista iloitseminen
  • Vaikeus sanoa mitään myönteistä näille ihmisille/näistä ihmisistä muille
  • Keenan kohteen halveksuminen
  • Salaisuuksien ja yksityisasioiden levitteleminen
  • Pilkkaaminen ja kiusaaminen
  • Keenan kohteen loukkaaminen jokaisen tilaisuuden tullen
Pahantahtoisuudella on tuhoava vaikutus sekä dunyaan (maalliseen elämään) että aakhiraan (tuonpuoleiseen). Se aiheuttaa jatkuvaa mielipahaa ja harmia, paitsi keenan kohteena olevalle, myös sen kantajalle itselleen. Tällainen ihminenhän kantaa jatkuvasti sisällään surua, katkeruutta ja vihaa. On helppoa ymmärtää kuinka kuluttavaa tämä varmasti on. Tämä lisäksi Allah ei anna anteeksi keenaa kantavalle. Profeetta SAAS sanoi, ettei sellainen ihminen, jolla on sydämessään pahantahtoisuutta toisia kohtaan, saa anteeksi edes Voiman Yönä (Laylatul Qadr).

Parannuskeinoja:
  • Anteeksianto ja Hilm ( itsehillintä)
  • Hyväntahtoisuuden osoitukset (sanoissa ja teoissa keenan kohdetta kohtaan)
  • Keenan kohtaan puolesta rukoilu (dua)

On tietenkin vaikeaa ajatella myönteisesti ihmisestä, jota kohtaan tuntee hyvin negatiivisia tunteita. Myönteistä ajattelua voi kuitenkin harjoitella:


  • kohdistamalla inhonsa huonoihin ominaisuuksiin, eikä keenan kohteeseen itseensä
  • ajattelemalla keenan kohdetta jonkun perheen jäsenenä ( hänkin on jonkun lapsi, vanhempi tai sisarus)
  • tiedostamalla, etta Allah on Antaja ja Ottaja









Comments

Popular Posts