Sydämen puhdistus 4: Shawat takertuneena himojen verkkoon

Sydämen Puhdistus 4


Mutta se, joka pelkäsi Herransa asemaa, ja pidätti sielunsa (nafsinsa laittomat) halut
Niin totisesti Paratiisista on hän saava paikkansa.

Himojen/ Halujen Määritelmä:

Shahwat merkitsee sananmukaisesti halua, toivetta tai intohimoa. Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan himoa johonkin kiellettyyn (haramiin). Halut todella toimivat kuin verkko, ihminen takertuu omiin haluihinsa helposti melkein huomaamatta, sen jälkeen hän kuitenkin jää, kuin kärpänen hämähäkin verkkoon, kiinni yhä pahemmin himoihinsa, kunnes hän on itse imenyt itsensä tyhjiin, eikä hänestä ole jäljellä enää kuin tyhjä kuori.

Profeetta SAAS on sanonut: "pelkään seuraajieni (umma) lankeavan kahteen: shirkiin (epäjumalan palvontaan) sekä kätkettyyn himoon(shawat al-khufiyyah)."

Shahwatin eri osa-alueita ovat:

  • Vatsan himot – ts. Liiallinen syöminen      ( tai vaihtoehtoisesti liiallinen syömisen kontrolloiminen.)
  • Silmien himot – kiellettyjen asioiden katsominen tietentahtoisesti
  • Sukupuoliset himot – mm. Avioliiton ulkopuoliset suhteet
  • Mielen himot – esim. Haaveilu kielletystä ihmisestä (ts. Muusta, kuin aviopuolisosta) tai asiasta
  • Sydämen himot – ts. Rakkaus kiellettyyn ihmiseen tai asiaan

Kaikilla ihmisillä on haluja, tai himoja, ja joissain tapauksissa, esim. Suvunjatkamisen kannalta halu on oleellinenkin asia- tällöin se on kuitenkin valjastettu avioliiton alaisuuteen, sallituksi haluksi. Tästä seuraavat lapset taas ovat sekä siunaus, että koettelemus Allahilta. Ihminen saattaa myös kokea intohimoa vaikka harrastusta tai uraansa kohtaan, eikä tämä ole sama asia, kuin shahwat. Mutta mikäli ihminen alkaa tehdä intohimonsa kohteen vuoksi kompromisseja uskontonsa suhteen (esim. Tekee työtä, josta nauttii, mutta joka on haram), kehittyy se sydämen sairaudeksi – eli shahwatiksi.


Kiellettyjen himojen seuraaminen kuitenkin vaikuttaa kielteisesti sekä ihmisen fyysiseen, että henkiseen puoleen. Me kaikki tunnemme sanonnan: kun antaa pirulle pikkusormen, se vie koko käden – kun antaa haluilleen periksi pienessä asiassa, antaa niille helposti periksi myös isommassa asiassa, ts. Suuremman synnin suhteen. Himojen seuraaminen vaikuttaa myös tunne-elämään, siihen, miten ihminen kokee asioita- himo nimittäin yltyy ja kasvaa, mikäli sitä ei kontrolloi lainkaan. Ihmismieli on luonteeltaan helposti turtuva, ja kaipaa aina uudenlaisia virikkeitä – eilen se, mikä riitti tyydyttämään esimerkiksi (ja varsinkin) seksuaalisen himon, ei enää riitäkkään tänään jne. Himon rinnalla kulkee jatkuvasti kasvava riippuvuus himon kohdetta kohtaan – vaikka ihminen lopulta tiedostaisikin himonsa vahingollisuuden, vaikeuttaa riippuvuus siitä luopumista, ja tekee sen pahimmillaan lähes mahdottomaksi.









Comments

Popular Posts