Perusteita: Wudhu eli Rukouspesu
Tässä kirjoituksessa käsittelemme wudhua Hanafi koulukunnan mukaan. Teksti on muokaten käännetty viittä uskon pilaria käsittelevästä oppikirjasta nimeltä Ta’leemul Haq. Koko kirja on luettavissa ja ladattavissa englanniksi täältä : http://www.islamicbulletin.org/free_downloads/resources/taleemul_haq.pdf
Mikä on Wudhu?
Sanalla wudhu tarkoitetaan rituaalista pesua, jonka muslimit suorittavat ollakseen rituaalisen puhtauden tilassa. Tämä puhtauden tila on edellytys tiettyjen palvonnan tekojen kuten viiden päivittäisen rukouksen sekä Koraanin luvun suorittamiselle. Wudhun tilassa pysyminen on ylipäätään suositeltua, sillä se suojelee meitä monelta harmilta. On siis suositeltua uusia wudhu silloin, kun se lakkaa olemasta voimassa - eli rikkoutuu.
Ennen Wudhun tekoa tulee muistaa:
Ennen wudhun teon aloittamista lausutaan :’
Bismillaahi wa-l-hamdulilLaahi
Tämä tarkoittaa: Aloitan Allahin nimeen ja kaikki ylistys kuuluu Hänelle
- Rukous ilman voimassa olevaa wudhua ei ole hyväksytty.
- Wudhun tekemistä varten tulisi istua tai seistä puhtaassa paikassa (jossa ei ole rituaalista epäpuhtautta, kuten ulostetta, virtsaa tai verta). Mikäli mahdollista, tulisi wudhu tehdä kohti Qiblaa, eli rukoussuuntaa.
- Tehdessäsi wudhua voit lausua seuraavan duaan
“ Allahumma ‘ghfirlii dhambii wa wassi’lii fii daarii” . Tämä tarkoittaa: Oi Allah, anna anteeksi syntini, laajenna kotiani (siunauksiesi kautta) ja suo minulle siunausta omaisuudessani.
Wudhun teko:
- Pese molemmat kädet ranteeseen asti kolme kertaa (mikäli käytät sormuksia, ota ne joko pois tai pidä huolta siitä että vettä menee myös niiden alle)
- Laita vettä suuhun ja kurlaa, sitten sylje vesi pois - toista tämä kolme kertaa (on sunnah, eli profeetan SAWS esimerkin mukaista käyttää miswakia hampaiden puhdistamiseen wudhun aikana- voit tehdä tämän ennen vedellä kurlaamista: tällöin saat rukouksesta 70 kertaisen palkkion)
4. Pese kasvosi kolme kertaa vieden kädet hiusrajasta leuan alle ja korvalehdestä toiseen : oleellista on, että koko kasvot kastuvat. Miesten pitää tässä kohtaa pestä myös partansa niin, että iho parran alla kastuu
- Kasvojen pesun jälkeen, pese oikea käsi kyynärpäätä myöten kolme kertaa - myös kyynärpään pitää kastua Pese myös vasen käsi samoin kolme kertaa, kyynärpäätä myöten
6
7 7 . Kastele kädet uudelleen ja pyyhi niillä pääsi, aloittaen otsasta ja vieden kädet sitten hiusten yli niskaan asti ja pese samalla myös korvat. Tätä kutsutaan nimellä Masah, jonka yksityiskohdat ovat seuraavat:
- kastele kädet ja sormet
- pidä keskisormi, nimetön ja pikkurilli yhdessä ja pyyhi näillä kolmella yhteen liitetyllä sormellasi otsasta taaksepäin niskaan
- kun olet päässyt niskaan asti, aseta kämmenet pään sivuille ja pyyhi ohimoilta kohti otsaa
Korvat : etusormen päillä pestään korvan sisältä kun taas peukaloilla pyyhitään korvan takaa- vie etusormet niskan nipukkaan ja pyyhi se myös
Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja aikaa vievältä, mutta piene harjoittelun jälkeen se onnistuu parilla liikkeellä!
8 8. Pese molemmat jalat nilkkaa myöten (ts. myös nilkan pitää kastua) kolme kertaa : pyyhi ensin oikea jalka vasemmalla kädellä- pyyhi myös varpaat ja niiden välit aloittaen pikkuvarpaasta - sitten pyyhi vasen jalka oikealla kädellä ja pyyhi myös varpaat ja niiden välit tällä kertaa niin että pyyhit pikkuvarpaan viimeisenä
Nyt wudhu on tehty : voit lausua wudhun päättämiseksi kalimat shahadan eli uskontunnustuksen :
Ashadu an laa ilaaha illalLaah, wa ashadu anna Muhammadan abduhu wa rasuuluh.
Tämä tarkoittaa: Todistan, ettei ole mitään muuta palvomisen arvoista kuin Allah ja todistan, että Muhammed SAWS on hänen palvelijansa sekä lähettiläänsä.
Sitten voit lausua vielä tämän sunna duaan:
Allahumma ja’alnii min at-tawwabiin wa ja’alnii min al-mutatahhiriin
Tämä tarkoittaa: Oi Allah, laske minut katuvaisten joukkoon, ja yhdeksi puhtaista
Mitkä osat wudhusta ovat pakollisia (fardh) ?
Vaikka onkin suositeltua suorittaa koko edellä mainittu sarja joka kerta wudhua tehdessä, ei
tämä aina ole olosuhteista johtuen mahdollista. On kuitenkin neljä asiaa, jotka ovat wudhussa
täysin pakollisia ja vähintään ne on suoritettava, jotta wudhu olisi voimassa - jos yksi niistä
jätetään pois, tai jos edes hiuskarvan levyinen paikka näistä osista jää kuivaksi, ei wudhu ole
voimassa. Nämä ovat seuraavat:
- Koko kasvot on pestävä kerran
- Koko kädet sekä käsivarret on pestävä kerran kyynärpäät mukaan lukien
- ¼ pään yli pyyhkiminen märin käsin kerran
- molempien jalkojen - nilkat mukaan lukien - pesu, kerran
Muut edellä kuvatut toistot jne. ovat sunna, eli profeetan SAWS esimerkin mukaisia. Meidän ei tule koskaan kuitenkaan ajatella, että ne ovat “vain” sunnia, eikä niitä sen vuoksi ole pakko tehdä. Mikäli ihminen jättää nämä sunnat tekemättä (ilman hyvää syytä, kuten esim. sairaus tai haava) joko osittain tai kokonaan, on hänen wudhunsa voimassa, mutta hän ei saa osakseen täyttä hyötyä eikä sen kaikkia siunauksia.
Mitkä osat wudhusta ovat sunna?
- Niya eli aikomus : tämän voi sanoa joko ääneen tai omassa mielessä ennen wudhun teon aloittamista ja omalla kielellä, esim. “ teen wudhun ollakseni puhtauden tilassa.”
- Bismillaah:n lausuminen
- Käsien peseminen kolmasti ranteeseen saakka
- Hampaiden puhdistus miswakilla
- Vedellä kurlaaminen kolmesti
- Sierainten pesu kolmasti
- Parran “khilal” eli märkien sormien vetäminen parran läpi
- Sormien ja varpaiden khilal
- Kaikkien ruumiin osien pesu kolmesti
- Koko pään pyyhkiminen (masah) kerran (huom: fardh on pyyhkiä vain ¼ päästä)
- Molempien korvien pyyhkiminen kerran
- Wudhun tekeminen yllämainitussa järjestyksessä (Hanafi koulukunnan mukaan jopa “väärässä” järjestyksessä tehty wudhu on voimassa)
- Ruumiin osasta toiseen siirtyminen pitämättä taukoa niin, että yksikään jäsenistä ei ehdi kuivua ennen kuin wudhu on valmis
Wudhussa on myös viisi asiaa, jotka ovat suositeltuja (mustahab); niiden tekemisestä saa erityisen palkkion, mutta niiden pois jättäminen ei ole synti - mikäli pyrimme jatkuvasti, tietoisesti lähemmäksi Allahia, tulee meidän lisätä elämäänne pakollisten tekojen lisäksi niitä, jotka ovat vapaaehtoisia. Wudhussa näitä ovat:
- Oikealta aloittaminen
- Niskan pyyhkiminen
- Wudhun tekeminen itse ilman kenenkään toisen apua
- Wudhun tekeminen Qiblaa kohti
- Korkealla, puhtaalla paikalla istuminen
On tiettyjä asioita, jotka ovat wudhua tehdessä epäsuotavia (makrooh). Mikäli ihminen tekee jonkun näistä wudhua tehdessään, on hänen wudhunsa voimassa, mutta hän ei saa osakseen sen täysiä siunauksia. Näitä ovat:
- Wudhun teko likaisessa paikassa
- Nenän niistäminen oikealla kädellä
- Maallisista asioista puhuminen wudhua tehdessä
- Sunnan vastaisen wudhun tekeminen (eli yllämainittujen sunnien jättäminen pois wudhusta)
Mikä rikkoo wudhun?
Kahdeksan seuraavassa mainittua asiaa rikkovat wudhun, tämä tarkoittaa, että wudhu ei ole enää voimassa:
- Virtsaaminen, ulostaminen tai mikä tahansa intiimialueiden erite
- Ilmavaivat
- Oksentaminen (mikäli oksennusta tulee suullista enemmän)
- Nukahtaminen niin, että makaa tai nojaa johonkin
- Pyörtyminen
- Järjen menetys
- Rukouksen aikana ääneen nauraminen
- Veren, tai minkä tahansa muun ruumiin nesteen valuminen (jos verta tulee niin vähän, ettei se valu, ei tämä riko wudhua)
- Kyynel nesteen vuotaminen silmistä kivun vuoksi (ts. ei itkemisen - sillä monet itkevät rukouksessaan- tämä ei riko wudhua)
Comments
Post a Comment