Q&A : Eriävät mielipiteet - luotettavan oppineen määritelmä

Lähde: http://seekershub.org/ans-blog/2010/05/20/differences-of-opinion-determining-sound-scholarship/

(Vastaajana Ustadha Zaynab Ansari Abdul-Razacq)

Kysymys: Jos teemme kaiken sen, mitä Allah meiltä pyytää kyselemättä miksi eri oppineilla on eriäviä mielipiteitä uskontomme eri osa-aluieista? Sitä mikä on sallittua ja mikä kiellettyä ei ole selkeästi määritelty, ja erilaisia tulkintatapoja on monia. Jotkut oppineet sanovat esimerkiksi Hollywood-elokuvien katsomisen olevan kiellettyää, toiset taas sanovat sen olevan sallittua. JOtkut sanovat, musiikin voivan olla joko kiellettyä tai sallittua, ja että eri teoilla Islamissa on eriävä tärkeysjärjestys. Miksei Allah tehnyt Uskonnostaan niin selkeää, että voisimme vaan tehdä kaiken sen, mitä Hän käskee? Tiedän joitakin naisoppineita kuten Laleh Bakhtiar, Leila Ahmed ja Amina Wadud, joilla on monissa Islamia koskevissa asioissa todella erilaisia mielipiteitä. He ovat myös koulutettuja, ja vastustavat hijabin käyttöä. Olen todella hämmentynyt Islamin julkisuuskuvasta. Ketä voin pitää luotettavana?

Vastaus:

Allahin, Armollisen Armahtajan nimeen. 

Kaikki ylistys olkoon Allahille, Maailmojen Herralle. Laskeutukoot Allahin rauha ja siunaukset Profeetta Muhammedin, hänen perheensä sekä seuralaistensa ylle, sekä kaikkien niiden ylle jotka heitä seuraavat.

Rakas Sisko,

Assalamu aleikum,

Kiitos kysymyksestäsi. Rukoilen, että voit hyvin ja imanisi myös.

Kysymyksesi ovat todella tärkeitä, enkä ole varma, voinko antaa niihin tyhjentävää ja lyhyttä vastausta.

Olen erimieltä siitä, etteikö Allah olisi tehnyt uskonnostaan selkeää. Profeetta, Allah siunatkoon ja antakoon hänelle rauhan, sanoi : " sallittu on selkeä ja kielletty on selkeä: näiden kahden välillä on kyseenalaisia asioita, joista suurin osa ihmisistä ei tiedä.  Sen vuoksi se, ken välttää kyseenalaisia asioita säästää itsensä ja oman uskontonsa sekä kunniansa. Mutta se, joka vajoaa epäilyttäviin asioihin vajoaa (ennen pitkää) kiellettyihinkin- kuten paimen joka paimentaa laumaansa pyhän paikan ympärillä, ja vain juuri ja juuri välttää siellä laiduntamista. Totisesti jokaisella kuninkaalla on oma pyhättönsä, ja Allahin pyhättö ovat Hän kieltönsa. Totisesti ruumiissa on lihanmuren joka, jos se on kunnossa, on koko ruumis kunnossa, mutta jos se on sairas, sairastuu koko ruumis. Totisesti tämä on sydän. "

 Tästä hadithista opimme mm. sen tärkeän asian, että ihminen voi suojella uskoaan pysymällä kaukana siitä, mikä on epäilyttävää. Suuri osa modernista viihteestä kuuluu tähän kategoriaan, vaikka paljon siitä on täysin kiellettyäkin. Mainitset kysymyksessäsi musiikin ja elokuvat. Monet oppineet ovat sitä mieltä, että musiikki, sen nykyaikaisessa muodossa, ei ole sallittua. He kuitenkin mainitsevat myös vaihtoehtoja, kuten Islamin perinteiset Nasheedit, qasa'idit na'atit ja mawlidit (erilaiset, laulaen lausutut runot - suom.huom) . Sama koskee myös elokuvia: en keksi montaakaan oppinutta, joka kannustaisi muslimeja katsomaan elokuvia. vaikka poikkeuksiakin voi olla. Keskeisempää tässä on kuitenkin se, että oppineemme ovat samaa mieltä uskonnon pääasioista. He saattavat olla erimieltä kulttuurikysymyksistä, ja erimielisyydet voivat olla hyväkin asia. Profeetta, Allah häntä siunatkoon, sanoi, että oppineiden erimielisyydet ovat armo tälle kansakunnalle.

Lopuksi, ole varovainen siitä, mille medialle itsesi altistat. Internetissä kaikki saavat äänensä kuuluville, eikä kaikilla Islamin nimessä puhuville ole siihen minkäänklaista pätevyyttä. Pätevät oppineet omaavat välitysketjun (isnad/sanad) joka johtaa aina Profeettaan, Allah häntä siunatkoon, asti. He eivät poikkea perinteisestä yhteisymmärryksestä, jota tämän umman mies ja naisoppineet ovat noudattaneet sukupolvien ajan. Popkulttuurin muoti-ilmiöt eivät muuta heidän mielipiteitään. He ohjaavat oppilaitaan siihen, mistä nämä hyötyvät.

Millä tavalla kulutamme lopulta aikaamme paremmin? Kuuntelemalla musiikkia ja katsomalla elokuvia, vai opiskelemalla ja opettamalla tietoa, josta todella on hyötyä meille, perheillemme ja yhteisöillemme?

Suosittelen, että tutustut SeekersGuidancen ja SunniPathin (ja jos olet sisko, myös Zaynabacademyonline / tai veljille tazkiya.org - suom.huom) tarjoamiin kursseihin. Näitä kursseja opettavat pätevät, mielipiteiltään tasapainoiset, Allahia pelkäävät miehet ja naiset. Voin sanoa tämän sillä olen työskennellyt näiden ihmisten kanssa, ja tiedän millä tavalla he edustavat Islamia.

Allah Ta'ala siunatkoon sinua hyödyllisellä tiedolla,

Zaynab Ansari Abdul- Razacq
Toukokuussa 18/2010/ Jumada al- Thani 5. 1431

Tarkistanut ja hyväksynyt Shaykh Faraz Rabbani


Comments

Popular Posts