Mietiskelyä Isra'an (yölliseen matkaan) ja Mi'rajiin (Taivaaseen nousuun) liittyen

Habib Umar

Image result for ascensionJokainen luotu asia maailmankaikkeudessa halajaa saada osakseen edes hieman Allahin Rakastetun SAWS seuraa. Vasta taivas matkan koittaessa taivaat saivat oman osansa.

Isran ja Mi'rajin merkitys

Olemme lähestymässä sitä yötä, jota islamilainen maailma juhlii profeetan SAWS yöllisen matkan ja taivaaseen nousun yönä. Tämä merkittävä tapahtuma on suuri merkki ja ihme, jonka Allah soi ihmiskunnan johtajalle, osoittaakseen kaikille hänen ylivertaisuutensa muihin ihmisiin, jinneihin, enkeleihin ja koko luomakuntaan nähden. Meillä on paljon opittavaa näistä tapahtumista ja niiden pohtiminen lisää uskon varmuutta (yaqeen).

Oppineet ovat sanoneet, että paras yö, joka uskovaisille on koittanut, oli se kun profeetta SAWS syntyi. Isra' ja Mi'raj taas oli paras yö, joka koskaan koitti hänelle itselleen.

Koettelemukset ja vastoinkäymiset

Ennen tätä yötä, profeetta SAWS oli osoittanut suurta kärsivällisyyttä koettelemuksia kohdatessaan, ja Allahin Viisaudessaan suo aina lahjojaan koettelemusten jälkeen.

Allah sanoo: ”Hätä ja vastoinkäymiset kohtasivat heitä; oli kuin maanjäristys olisi viskellyt heitä, niin että Jumalan lähettiläs ja uskovaiset hänen ympärillään huusivat: »Milloin tulee Jumalan apu?» Katso, Jumalan avun täytyy jo olla lähellä.” (2:214)

Elämänsä loppupuolella Allahin Lähettiläs SAWS totesi, että pahin kohtelu, jota hän koskaan sai epäuskovilta oli hänen kohtelunsa Ta'ifissa. Oppineet sanovat, että Isra & Miraj yö tapahtui pian tämän jälkeen, vuotta ennen hijraa, 27:nä Rajab kuuta.

Valmistautuminen ja matka

Profeetta SAWS näki joitain osioita matkasta unissaan. Tällä tavoin häntä valmisteltiin matkalle. Jotkut ihmiset väittävät, että koko matka tapahtui vain unessa, mutta tämä ei ole totta, vaan profeetta SAWS koki matkan koko ruumiillaan ja sielullaan. Jos kyseessä olisi ollut vain uni, ei siihen uskominen olisi ollut vaikeaa edes Quraishin epäuskoville . He eivät olisi kysyneet: ”Miten voi olla, että matkasit yöllä Jerusalemiin, mutta olet nyt aamulla kanssamme Mekassa?”

Allah sanoo: ”Kunnia olkoon Hänelle, joka yön aikana kuljetti palvelijansa pyhitetystä moskeijasta toiseen, kaukaiseen - jonka ympäristön olemme siunanneet - jotta hän saisi nähdä joitakin tunnusmerkeistämme. Totisesti, Hän on kaikkikuuleva, kaikkinäkevä.” (17:1) Allah tapaa mainita oman Kaikkivoipaisuutensa mainitessaan jonkun suuren asian, joka on ihmisten yleisten tottumusten vastainen.

Kun Allah halusi puhutella Profeetta Musaa AS, Hän käski tätä odottamaan 30 päivää ja tämän lisäksi vielä 10: ”Me määräsimme Mooseksen kolmeksikymmeneksi vuorokaudeksi yksinäisyyteen ja lisäsimme niitä kymmenellä” (7:142). Rakastaan Allah ei kuitenkaan pyytänyt odottamaan. Sen sijaan Hänen käskynsä tuli yhtäkkiä odottamatta ja ilman varoitusta. Profeetan SAWS rinta avattiin ja sydän poistettiin ja pestiin ja täytettiin tiedolla ja kestävyydellä. Buraq-ratsu tuotiin sitten hänen luokseen . On huomioitava, että Allah olisi voinut antaa Profeetan matkustaa ilman Buraqiakin, mutta tällä tavoin Allah osoitti kunnioitusta ja soi arvokkuutta profeetalle SAWS. Enkeli Gabriel sanoi Buraqille tämän ollessa hieman uppiniskainen aluksi: ”Oi Buraq, etkö yhtään häpeä? Kukaan yhtä kunnianarvoisa Allahin edessä ei ole ratsastanut sinulla tätä ennen.”

Profeetta SAWS pysähtyi useassa eri paikassa Isra':n aikana, osoittaakseen, kuinka tärkeää on vierailla paikoissa, joissa Allah on suonut hurskaille palvelijoilleen siunauksiaan. Hänen käskettiin etsimään Allahin läheisyyttä rukoilemalla lähellä puuta, josta Allah puhutteli Musaa AS, ja myös rukoilemalla Tur vuorella, jossa Musa AS sai ilmoituksensa, sekä Bayt Lahmissa (Betlehem), jossa Isa AS syntyi.

Koko maapallo oli tehty rukouksen ja kumartumisen paikaksi Profeetalle SAWS, joten mikä muu syy tälle kaikelle olisi ollut, kuin tabarruk, eli siunausten ja hengellisen avun etsiminen näistä paikoista. Sahih Muslimissa on myös olemassa hadith, jonka mukaan profeetta SAWS vieraili Musan AS haudalla ja näki hänen rukoilevan haudassaan. Hän sanoi seuralaisilleen, että jos olisivat olleet hänen mukanaan, hän olisi näyttänyt heille Musan AS haudan. Näin hän opetti ummalleen profeettojen hautapaikkojen tärkeyden sekä niillä vierailun olevan sallittua.
Matkansa aikana, joku huusi hänelle vasemmalta ja hän ei vastannut. Jibril ilmoitti hänelle, että se oli juutalaisten kutsuja ja jos hän olisi vastannut, olisi hänen ummansa seurannut juutalaisten tietä. Seuraavaksi joku kutsui häntä oikealta ja hän ei taaskaan vastannut. Jibril kertoi hänellet tämän olevan kristittyjen kutsuja, ja jos hän olisi vastannut, olisimme seuranneet heidän tietään.

Häntä kutsuttiin kolmannen kerran ja taaskaan Profeetta SAWS ei vastannut. Jibril AS kertoi, että tämä oli dunya (maallisuus) , joka kutsui häntä, ja mikäli hän olisi vastannut, olisi hänen ummansa suosinut maallista elämää tuonpuoleisen sijaan. Sen jälkeen maallisuus näyttäytyi hänelle vanhan naisen muodossa ja Jibril AS kertoi, että vanhan naisen loppu elämän pituinen aika olisi enää jäljellä ennen Tuomiopäivän koittoa. Me olemme näemme tänä paljon sotia ja vaikeuksia. Ne ovat kuin tuon vanhan naisen kuolinkamppailuja. Allah suokoon meille hyvään lopun! Koska Profeetta SAWS ei vastannut dunyan kutsuun, on meidän ummassamme tähän päivään saakka ihmisiä, jotka ymmärtävät maallisen elämän ja sen materian mitättömyyden.

Allahin Lähettiläs saws johti muita Profeettoja rukouksessa Masjid al-Aqsassa. Jibril AS kertoi hänelle, että kaikkien Profeettojen sielut, Adamista alkaen tuotiin rukoilemaan hänen takanaan, jotta jokainen tietäisi Muhammedin SAWS aseman. Hän oli kaikkien profeettojen imaami, emmekö mekin tekisi siis hänestä johtajamme?

Taivasmatka

Tämän jälkeen profeetta SAWS nousi taivaasta taivaaseen. Enkeleille oli ilmoitettu, että hän SAWS on tulossa ja he saivat kunnian tavata hänet, aivan kuten hänen seuralaisillaan (sahaba) oli kunnia olla hänen kanssaan maan päällä. Ihmiset maan päällä heittelivät häntä kivillä, mutta taivaissa hän sai mitä lämpimimmän tervetulotoivotuksen. Tavatessaan isänsä Adamin AS ja muut profeetat, hän sai monta arvokasta opetusta - ja me hänen kauttaan. Vaikka Profeetta SAWS oli korkeimman aseman omaava, häntä silti tervehti muita profeettoja , ja osoitti suurta nöyryyttä ja hyviä tapoja kanssakäymisissään heidän kanssaan.

Taivasmatkallaan Profeetalle SAWS näytettin monia asoita (meidän on ymmärrettävä että taivasten valtakunta on aika-avaruuden ulkopuolella oleva todellisuus, jossa menneisyydellä ja tulevaisuudella ei ole merkitystä. -suom.huom.) . Hän näki ihmisiä, jotka kieltäytyivät tuoreesta lihasta ja söivät sen sijaan mädäntynyttä lihaa. Hänelle kerrottiin, heidän olevan kuin ne ihmiset, jotka kieltäytyvät halalistä ja valitsevat haramin. Hän näki ihmisiä, joiden päät iskeytyivät kiviin murskautuen niitä vasten, tullakseen taas  samantien kokonaiseksi ja iskeytyäkseen niitä vasten uudelleen. Hänelle kerrottiin, että nämä olivat kuin ne ihmiset, jotka olivat liian laiskoja suorittamaan pakollisia rukouksiaan.

Profeetta SAWS kohosi Bayt al-Ma'muurin, Kaabaa muistuttavan rakennuksen luo, seitsemännen taivaan yläpuolelle. Se sijaitsee suoraan Kaaban yläpuolella ja joka päivä 70 000 enkeliä menevät sen sisälle. Profeetta meni sisään ja rukoili siellä, joidenkin muiden siunattujen sielujen kanssa. Tämän jälkeen hän tuli Sidrat al Muntahan luo, puun, jonka koko ja kauneus on sanoinkuvaamatonta. Mikäli yksi sen lehti tippuisi, se peittäisi koko maan. Tähän loppuu luomakunnan tieto. Tähän kohtaan Jibril AS pysähtyi ja sanoi, että mikäli hän seuraisi vielä eteenpäin Profeetan SAWS kanssa, hän kärventyisi, mutta pyysi Profeettaa SAWS jatkamaan matkaansa yksin.

Allahin tapaaminen

Profeetta SAWS nousi Allahin Valtaistuimen luokse ja vaipui kumartui maahan sajdaan. Musaa AS käskettiin riisumaan sandalinsa kun hän puhui Allahille, mutta Rakastettua ei. Allah käski Profeetan nousta ja Profeetta SAWS lausui Herralleen: attahiyatu lillahi wassalawatu attayyibat - tervehdykset ja siunaukset ja parhaimmat rukoukset kuuluvat Allahille.

Allah vastasi: assalamu alaikum ya ayyuhan- nabiyu wa rahmatullahi wa barakatuh-  rauha olkoon sinulle, oi Profeetta, ja Allahin armo ja siunaukset.

Tässä kohtaa Profeetta SAWS halusi muistaa kansansa ja aiempien kansojen hurskaita ja sanoi, rauha olkoon meille ja hurskaille Allahin palvelijoille. (Tämän litanian muslimit lausuvat jokaisessa rukouksessa. Sen tulisi muistuttaa meitä erityisestä yhteydestämme Jumalaan)

Enkelit taivaista huudahtivat: todistamme, ettei ole muuta Jumalaa kuin Allah, ja todistamme, että Muhammed on hänen sanansaattajansa.

Allahin puhuessa hänelle, Hän sanoi: Olen ottanut sinut Rakkakseni ja olen avartanut sydämesi, nostanut korkealle kunnian, jossa sinua pidetään niin, että aina kun Minut mainitaan, myös sinusta puhutaan. Olen tehnyt sinun kansakunnastasi parhaan kansakunnan ja myös viimeisen Tuomiopäivään saakka. Tein sinusta ensimmäisen luodun profeetan ja viimeisen lähetetyn. Allah puhutteli näin Rakkaimpaansa ja muistutti häntä siunauksistaan. Hän sanoi Profeetalle myös monta sellaista asiaa, joista vain hän tietää.

Siunattu lahja

Allah teki 50 rukousta pakollisiksi Profeetan SAWS kansalle. Näiden määrää kuitenkin lopulta vähennettiin viiteen, joista saamme silti saman palkkion kuin 50:stä. Eivätkö siis he, jotka eivät suorita rukouksiaan häpeä Herransa edessä? Mitä he olisivat tehneet mikäli rukouksia olisi ollut 50?
Viiden pakollisen rukouksen  kautta voimme puhutella ja lähestyä Häntä. Profeetta SAWS on kertonut meidän olevan sajdassa lähimpänä Allahia.

Profeettaa siunattiin Allahin näkemisellä. Tämä oli siunaus, jota kukaan muu ei tule saamaan enne Tuomiopäivän koittoa. Tätä näkemistä ei voida ymmärtää tavanomaisella tavalla, sillä Allah on ymmärryksemme kyvyn tuolla puolen, eikä Häntä voi rajoittaa paikkaan tai suuntaan. Jotkut muslimit kieltävät Allahin näkemisen mahdollisuuden, ja olemme toki kaikki samaa mieltä siinä, ettei se ole mahdollista siinä mielessä kuinka me näkemisen tavallisesti ymmärrämme. Kuitenkin ymmärrämme Allahin näkemisen olevan paljon mahtavampi asia kuin tavanomainen näkeminen, sillä se on puhdas ilmentymä Allahin valosta, jota ei pysty kuvailemaan.

Musa AS oli innokas saamaan osansa siitä taivaallisesta valosta, joka hohti Profeetta Muhammedin SAWS kasvoilta hänen  juuri nähnytään Allahin. Musa AS oli pyytänyt saada nähdä Allahin maan päällä, mutta hänen pyyntönsä hylättiin. Täten siis Musa AS imi itseensä valoa Profeetalta SAWS. Profeetta SAWS kertoi meille, että tulee olemaan aika, jona ihmiset tulevat  pyytämään apua niiltä, jotka ovat nähneet hänet, ja sen jälkeen ihmisiltä, jotka ovat nähneet ne, jotka ovat nähneet hänet. Tämä osoittaa, että tieto ja ymmärrys saavutetaan näkemällä ihmisiä, joilla se on.

Profeetta SAWS pysyi horjumattomana kaiken näkemänsä aikana. Allah sanoo: ”6. Hänen asemansa säilyi horjumattomana. 7. Hän (Muhammed) oli taivaan korkeuksissa” (53:6-7)
Kaikki tämä yllämainittu tapahtui muutaman hetken aikana. Niin vähän aikaa oli kulunut, että kun hän palasi hänen nukkumapaikkansa oli vielä lämmin. Kaikki tämä on esimerkki Allahin Mahtavuudesta ja Voimasta. Me olemme niin tottuneita  ajattelemaan asioita ainoastaan syy- ja seuraussuhteina, että unohdamme sen, että Allahia eivät sido mitkään lait maailmassa. Itse asiassa kaikki asiat, joita pidämme normaaleina, kuten syömisemme, seisomisemme ja istumisemme, ovat nekin itse asiassa ihmeitä.

Allah sanoo: ”Mitä ajattelette vedestä, jota juotte? Tekö sen vuodatatte alas pilvistä, vai Mekö sen teemme” (56:68-69)

Suokoon Allah rukouksia ja siunauksia hänelle, joka teki tämän ihmeellisen matkan, ja suokoon Hän meille ylösnousemuksen hänen kanssaan. Suokoon Hän meidän olevan niiden joukosta, jotka ovat totuudellisia seuratessaan Profeettaa SAWS. Älä evää meiltä mahdollisuutta nähdä häntä tässä elämässä, barkzakhissa ja tuonpuoleisessa. Salli meidän nähdä hänen kasvonsa, joiden Sinä annoit nähdä Itsesi, niin, että olemme valmiita näkemään Sinut onnen majapaikassa. Amin.

Comments

Popular Posts