Rajab kuukausi - kuinka aloittaa Ramadaniin valmistautuminen ajoissa

                            ...    لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬
Totisesti, Profeetassa (SAWS) on teille erinomainen esimerkki... (33:21) 


Usein miellämme sunnan noudattamisen ulkoiseksi ominaisuudeksi - jolloin koitamme pukeutua ja käyttäytyä ulkoisesti sunnan mukaan. Olemme kuitenkin aikaisemminkin keskustelleet sisäisen sunnan noudattamisen tärkeydestä. Siitä, kuinka tärkeää on pyrkiä siihen henkiseen tilaan, niihin luonteen piirteisiin sekä prioriteetteihin, joita profeetalla SAWS oli; vaikkemme pystykkään koskaan noudattamaan sunnaa täydellisesti, tulee meidän silti pitää sitä kaikista tavoiteltavampana tapana elää ja pyrkiä siihen sen kaikilla osa-alueilla. 

Yksi näistä osa-alueista on profeetan SAWS ajattelutavan omaksuminen, ja hyvä aika aloittaa tämän harjoitteleminen on Rajab-kuu. 

Meille on kerrottu, kuinka profeetan SAWS tapana oli aloittaa Ramadaniin valmistautuminen jo Rajab kuussa. Hänellä oli tapana lausua seuraava dua (pyyntörukous) usein:







"Oi Allah, siunaa meille Rajabin sekä Shabanin kuukaudet, ja anna meidän saavuttaa Ramadan kuu" 






Profeetta SAWS siis oli tietoinen lähestyvästä Ramadan- kuukaudesta ja alkoi valmistautua siihen hyvissä ajoin. Hän tunsi Ramadanin lähestyvän, samalla tavalla kun me tunnemme jonkun suuren tapahtuman lähestyvän etukäteen. Jos esimerkiksi tiedämme vaikka ylioppilaskirjoitusten, tärkeän kilpailun, tai suuren perhejuhlan olevan parin kuukauden päästä, alamme valmistautua sitä varten ajoissa- mutta myös tunnemme sen vaikutuksen jo etukäteen. Samaten jos tiedämme että meidän on tänään hoidettava joitakin asioita tänään kello 7: ään mennessä, vilkuilemme kelloa ja ajattelemme koko ajan "kohta pitäisi olla jo valmista, aikaa ei ole enää paljon"- samalla tavalla Profeetta SAWS tunsi Ramadanin saapuvan jo kuukausia etukäteen. 

Tietenkään Profeetta SAWS ei muutenkaan elänyt aikaa tuhlaten tai ghaflassa (välinpitämättömyyden tilassa), jotta hänen olisi pitänyt alkaa valmistautua Ramadaniin tällaisista syistä: hän oli itseasiassa ihmisistä ainoa, jonka ei tarvinnut valmistautua millään tavalla. Joka ikinen hänen päivistään oli jo muutenkin kuten Yawmul Arafa, ja jokainen hänen öistään oli kuin Laylatul Qadr. ei hänen olisi tarvinnut tehdä mitään ylimääräistä kyetäkseen hyötymään Ramadanin siunauksista parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kuitenkin tällainen tietoisuus on osa sitä sisäistä sunnaa, joka meidän on pyrittävä saavuttamaan. Meidän on oltava tietoisia niistä asioista, joista hän SAWS oli tietoinen, koitettava tuntea niitä tunteita, joita hän tunsi,  pyrkiä sovittamaan toiveemme, huolemme, pelkomme, intohimomme ja kaipuumme hänen esimerkkinsä mukaisiksi- tämä on sunnan noudattamista : tätä Allah tarkoitti ilmoittamalla Koraanissa, että profeetta SAWS on meille mitä parhain, erinomaisin, kaunein ja täydellisin esimerkki- ei ainoastaan ulkokuoren muokkaamista, vaan sisäisen olemuksen kehittämistä. Kuka ei haluaisi seurata profeettaa SAWS myös sisäisesti? Mikäli ihan tosissassamme pidämme omia ajatustapojamme parempina, kuin profeetan SAWS, emmekä ole valmiita luopumaan niistä, emme voi myöskään väittää noudattavamme sunnaa kokonaisuudessaan- ainoastaan yksittäisiä haditheja. Jos voimme ottaa ajatuksemme, ja tunteemme, jotka ovat johtaneet meidät niin moneen syntiin ja aiheuttaneet niin paljon mielipahaa ja masennusta, ja vaihtaa ne kauniisiin, hyviin tapoihin ja ajatuksiin, emmekö tekisi niin? Silloin voisimme tuntea kuinka sydämemme täyttyy Allahin muistamisesta ja rakkaudesta Häneen - tätä on todellinen mielihyvä, ja tällainen on se ihminen joka alkaa tuntea ja ajatella kuten Profeetta SAWS. 


Meidän on kuitenkin oltava valmiita kehittämään itseämme ja työstämään omia tunteitamme ja ajatuksiamme, mikäli haluamme saavuttaa tämän. 

Eräs tapa kehittää omaa ajatusmaailmaa on lukeminen. Meidän on opittava lukijoiksi- ja jos emme syystä tai toisesta kykene tähän, on meidän opittava edes kuuntelijoiksi. Meillä on joka tapauksessa oltava joku tapa ruokkia mieltämme niin, että asiat voivat virrata sieltä sydämiimme. Ramadaniin valmistautuessamme voimme lukea (tai kuunnella) esimerkiksi: 

1)Profeetan SAWS elämästä: jotkut kirjat voivat olla liian vaativia, tai vaikeita - jos meitä käskettäisiin vaikka lukea jokin moniosainen tafsir laitos kesän aikana, tuskin pystyisimme siihen, sillä jo pelkkä tafsir sana voi tuntua monesta raskaalta. Profeetan SAWS siirah (elämänkerta) kuitenkin on kuin tarina - se on kirjana niin mielenkiintoinen, että sitä on vaikea laskea käsistään. 

Nafs ja Shaytaan yrittävät estää meitä tästä, sillä ne tietävät, että mitä enemmän ihminen oppii profeetasta SAWS, sitä enemmän hän rakastaa tätä, ja mitä enemmän hän rakastaa,  sitä enemmän hän myös samaistuu tähän ja oppii tuntemaan samoja tunteita, ja reagoimaan samalla tavalla kuin hän SAWS. Mutta ponnistele tätä alku vaikeutta vastaan, ja lue tai kuuntele (tai molempia!) silti. 

Siirah on siitä ihmeellinen kirja, että vaikka lukisimme sen kuinka monta kertaa tahansa, opimme siitä aina jotain uutta. Ehkä olemme lukeneet Siiraa nuorempana, mutta nyt huomaisimme siinä varmasti erilaisia aspekteja ja se hyödyttäisi meitä eri tavalla. Oman elämänkokemuksen kautta kykenee tunnistamaan teoksissa sellaisia tasoja, joiden olemassaoloa ei edes huomannut nuorempana.
Joten koita lukea siiraa- anna sille 5 minuuttia, ja on taattua, ettet halua laskea sitä käsistäsi- tällöin Profeetan SAWS ajatustavan oppiminen käy automaattisesti. Monet niistä kysymyksistä, epäilyksistä, mietteistä ja hämmennyksistä joita nyt pyörittelemme mielessämme katoavat kuin itsestään - sillä Profeetan SAWS ajatustavassa on paljon viisautta sekä voimaa.

2)  Sahabojen RA elämästä. Joillekkin ihmisille tämä voi aluksi olla jopa helpompaa kuin Profeetan SAWS elämästä lukeminen, sillä he tuntevat ehkä sahabat helpommin lähestyttäviksi. Monet Sahabien tarinoista ovat jopa hauskoja. Huomamme, että he tekivät virheitä aivan kuten mekin, hekin olivat hämmentyineitä aivan kuten mekin ehkä olemme. Sahabojen tarinat ovat todella tunteita herättäviä kertomuksia: he ovat myös roolimallejamme-  hehän nimenomaan oppivat ajattelemaan sekä tuntemaan kuten Profeetta SAWS. 

3) Edellä mainittu koskee myös naispuolisista sahabeista kertovia kertomuksia. Naiset lukevatkin näitä usein, mutta myös miesten tulisi lukea näitä. Tämä nimittäin lisää kunnioitusta ja hayaa (kainoutta) sydämessä kaikkia naisia kohtaan.  Jotkut sahaba naiset onnistuivat heijastamaan selkeämmin joitakin sunnan aspekteja - kuten hayaa, vaatimattomuutta, ja pehmeyttä, kuin monet miehet. Profeetan SAWS sunna on molempia sukupuolia varten. Joissain kirjoissa on mainittu kuinka Uthman RA oli yhtä kaino kuin nainen : tällä tarkoitetaan, että hän oli omaksunut sunnan hayaan sekä kainouden - sen, joka oli määrätty myös miehille, mutta jota monet sahabi naiset onnistuivat ehkä paremmin kuvaamaan. Meidän on herätettävä henkiin itsessämme varsinkin tämä kainouden sunna- sekä naisten, että miesten. 

4) Näiden lisäksi meidän tulee lukea joitakin tiettyjä haditheja: monet haditit voivat ruokkia älyäsi sekä mieltäsi, mutta eivät vaikuta tapaasi ajatella - esimerkiksi lakioppia koskevat hadithit ovat mielenkiintoisia, mutta eivät välttämättä omaa etsimäämme henkistä vaikutetta - harva meistä omaa tarpeeksi tietoa voidakseen hyötyä tällaisista haditheista ilman opettajan apua, On kuitenkin paljon hadithejä ,joissa proefftta SAWS puhuu Allahista, ja muista profeetoista AS . Nämä ovat niitä hadithejä, joihin meidän tulee keskittyä. Tällaisia haditheja löytyy monista hadith kokoelmista, kuten Riyadh us Saaliheenista.

5) Lue Shamail Tirmidhi, helppolukuinen hadith kokoelma, joka sisältää myös selitykset. 

6) Opettele niin monta masnoon duaa kun voit  : eli profeetan SAWS sunnassa mainittuja pyyntörukouksia, joita on lähestulkoon joka tilanteeseen. Nämä ovat usein hyvin helppoja. Mikäli arabia tökkii, koita opetella niiden merkitykset ensin omalla kielelläsi - siirry sitten arabiaan pikkuhiljaa. 

Näin meidän tulisi siis valmistautua Ramadaniin. Entäs jos voisimme viettää Ramadanin tuntien ja ajatellen edes vähän saman suuntaisesti kuin Profeetta SAWS: Kuinka erilainen Ramadan tämä olisikaan! 
Tämä on se, mihin Islam todellisuudessa pyrkii : Islam opettaa kyllä ulkoisesti näkyviä asioita, kuten palvontaa, sekä tekoja- mutta kaiken tämän keskiössä on se, mitä Allah todella meiltä haluaa: sisimpämme. Allah haluaa, että omistamme Hänelle ajatuksemme ja tunteemme. Tällainen on todellinen uskova - ei se, joka omistaa Allahille vain ruumiinsa. (Tämäkin on pakollista, eikä tarkoituksenamme ole vähätellä ulkoisia tekoja - kuitenkin sunnan todellisuus on sekä ulkoisen, että sisäisen omaksuminen. )

Ramadanina aikomuksemme tulisi olla se,  että pyrimme seuraavat 30 päivää ajattelemaan niinkuin Allah haluaa meidän ajattelevan ja tuntevan. Ramadan ei ole ainoastaan ruuan ja juoman pois jättämistä - paaston ainoa funktio on auttaa meitä saavuttamaan Ramadanin todellinen päämäärä, joka on taqwa. Valmistaudumme tähän etukäteen tutustumalla profeetan SAWS ajatus-ja tunnetapaan. 

Valmistautukaamme siis, meidän on alettava ajatella sekä suunnitella. Meidän on alettava tehdä duaa Allahille : " Oi Allah, haluan tuntea ne tunteet, joita Lähettilääsi SAWS tunsi, haluan ajatella kuten hän. Haluan, että tänä Ramadanina teet minusta sellaisen ihmisen, joka ajattelee niitä asioita, joita Sinä haluat minun ajattelevan, tuntee niitä tunteita joita Sinä haluat minun tuntevan" - esitä tämä pyyntö Allahille vaikkapa jokaisen rukouksen jälkeen, aina kun saat siihen tilaisuuden : voit sanoittaa toiveesi miten vaan haluat: mutta pyydä tätä Allahilta uudelleen ja uudelleen. Allah on kaikista Anteliain, ota siis vastaan Hänen antamansa lahjat.

Jos vietämme Rajab, sekä Shaban kuut viisaasti, Allah inshaAllah tulee siunaamaan meitä Ramadanilla. Näytä toiveesi ja tahtosi niin, että Allah näkee kuinka janoat Hänen läheisyyttään, ehkä Hän sammuttaa janosi jo ensimmäisenä Ramadanin yönä: ehkä jo ensimmäinen yösi voisi olla kuin Laylatul Qadr. Johdattakoon Allah meitä noudattamaan meille annettuja neuvoja. 


(lyhentäen ja selittäen Mufti Kamaluddin Ahmedin puheesta @) 

Comments

Popular Posts