Uskovien tunnusmerkit


Allah Subhanahu wa ta'ala kertoo meille Koraanin Uskovaisten suurassa minkälaisia todelliset uskovat ovat :


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم
Allahin, Armollisen Armahtajan nimeen
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ
Totisesti, uskovaiset menestyvät,
الَّذِينَ هُمْ فِى صَلاَتِهِمْ خَـشِعُونَ
ne, jotka nöyrtyvät rukoillessaan, 
وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُّعْرِضُونَ
ja jotka karttavat turhanpäiväistä puhetta
وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَـوةِ فَـعِلُونَ
Ja ne, jotka antavat sovituksen almut
وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَـفِظُونَ
ja ne, jotka hallitsevat himojensa jäsenet
إِلاَّ عَلَى أَزْوَجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَـنُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ
. paitsi vaimojensa ja orjattariensa parissa, jolloin heitä ei soimata
فَمَنِ ابْتَغَى وَرَآءَ ذلِكَ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْعَادُونَ
Mutta ne, jotka menevät tätä pitemmälle, he ovat synnintekijöitä.
وَالَّذِينَ هُمْ لاًّمَـنَـتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَعُونَ 
Uskovaisia ovat myös ne, jotka vartioivat uskottua omaisuutta ja pitävät sopimuksensa;
وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوتِهِمْ يُحَـفِظُونَ
ja ne, jotka pitävät vaarin rukouksistaan.
أُوْلَـئِكَ هُمُ الْورِثُونَ
Nämä kuuluvat perillisiin.
الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَـلِدُونَ
 Paratiisin he saavat periä, ja siellä he tulevat asumaan.


1) Allah aloittaa suuran sanalla ”Qad”- totisesti. Tämä on termi jota käytetään painottamaan sitä, että jakeessa seuraavaksi tuleva viesti tulee todella tapahtumaan varmuudella, eikä siitä ole pienintäkään epäilystä.

2) Ne, jotka nöyrtyvät rukoillessaan – joilla on rukouksessaan khushoo, eli syvä ja täydellinen keskittyminen sekä tietoisuus.

3) Ne, jotka välttävät tyhjää puhetta – tyhjä puhe on, paitsi pahan puhumista (jonka meidän on tiedostettava olevan yksi suurista synneistä) , myös muuta turhaa puhetta. Eräs oppinut sanoi: Kenenkään täysi-ikäisen, lain mukaan omista teoistaan vastuussa olevan ihmisen ei tulisi puhua, jollei siitä ole mitään selkeää hyötyä. Jos siis olemme tilanteessa jossa on samantekevää, olemmeko hiljaa vai sanommeko mielipiteemme, on sunna olla hiljaa. Meidän yhteiskunnassamme ujous ja hiljaisuus nähdään negatiivisina luonteenpiirteinä ja heikkouksina. Meitä kannustetaan jatkuvasti kertomaan mielipiteemme, valittamaan, puhumaan puolestamme jne. Mutta meidän tulee ottaa huomioon, että Profeetta SAAS eli 60 vuotta, haditheja on kuitenkin kirjattu ylös vain noin 150 000 (ja niistäkin monet ovat haditheja joissa kerrotaan profeetan SAAS tavasta tehdä jotain, hän ei välttämättä puhu niissä mitään.)
Profeetta SAAS sanoi, että paras muslimeista on se, jonka kieleltä ja kädeltä toiset ovat turvassa, ts. se, joka ei puheellaan tai teoillaan vahingoita toisia. Hän SAAS sanoi myös, että ihmisen Islamin täydellisyydestä on merkkinä se, että hän ei sekaannu niihin asioihin, jotka eivät koske häntä. Tämän lisäksi hän SAAS varoitti meitä puhumasta liikaa ilman, että muistamme puheessamme Allahia, sillä puhe, joka ei muista Allahia kovettaa sydämen. Tämä sydämen kovettuminen näkyy ihmisen elämässä esim. niin, ettei hän lainkaan välitä toisista todella sydämessään.
Jos tämäkään ei vakuuta meitä kielen syntien, sekä tarpeettoman puheen vahingollisuudesta, on Profeetta SAAS sanonut myös ” Kaikki ihmisen puhe on häntä vastaan, paitsi se, joka kieltää pahasta, kehottaa hyvään tai muistaa Allahia.”
On kuitenkin tilanteita, joissa ääneen sanominen ja puhuminen on hiljaisuutta suotavampaa, ja joissa hiljaisuuteen vaipuminen on pahasta – oppineet ovat sanoneet, että se, joka ei toisten oikeuksia rikottaessakaan sano sanaakaan on kuin kieletön rikollinen.
Tämä turhan puheen karttaminen ei tarkoita, etteikö Islamissa olisi sijaa viihteelle ja rentoutumiselle. Kaiken tämän pitää kuitenkin pysyä sallitun (halal) puitteissa, sekä myös olla sellaista, joka ei koveta sydäntä, ts. viihteen ei tule olla sellaista, josta on vaikea irrottautua, kun esim. on aika rukoilla tms.

4)Ne, jotka antavat sovituksen almut- me kaikki tiedämme, että zakatin maksaminen puhdistaa omaisuuden, sekä  hyödyttää yhteiskuntaa.

5) Ja ne, jotka hillitsevät himojensa jäsenet

6)... paitsi vaimojensa ja orjattariensa kanssa, jolloin heitä ei soimata – Islam ei kiellä ihmisen tarvetta fyysisyyteen ja läheisyyteen, mutta todellinen uskova hallitsee himojaan sen sijaan, että seuraisi niitä.  (orjattaret tässä jakeessa viittaa historiaan, sitä ei voida käyttää tekosyynä pitää yllä haram suhteita, tai käyttää toisia ihmisiä hyväksi, kuten jotkut harhautuneet tekevät.)

7)... Mutta ne, jotka menevät pitemmälle, ovat synnintekijöitä

8) Uskovaisia ovat myös ne, jotka vartioivat heille uskottua omaisuutta ja pitävät sopimukset- Meidän on ymmärrettävä esimerkiksi, että elämme tässä yhteiskunnassa- ja tämä merkitsee sitä, että olemme tällöin solmineet sopimuksen elää sen sääntöjen mukaan.

9) Ja ne, jotka pitävät vaarin rukouksestaan – ne, jotka suojelevat rukoustaan.  Tässä suurassa mainitut tunnusmerkit alkavat sekä loppuvat rukoukseen. Uskova on se, joka ymmärtää rukouksen tärkeyden, eikä luovu siitä missään tilanteessa. Profeetta SAAS sanoi, että se, mikä erottaa meidät epäuskovista on rukous. On eri mielipiteitä siitä, onko rukouksen jättävä muslimi luopunut uskostaan kokonaan - vai onko hän vain todella syntinen. Toiset sanovat eron olevan siinä, väittääkö ko. Ihminen, ettei rukous lainkaan kuulu islamiin, vai tunnustaako hän vaan olevansa laiska rukoilemaan. Joka tapauksessa, emme halua kuulua kumpaankaan ryhmään.

10) Nämä kuuluvat perillisiin

11)...Paratiisin he saavat periä ja siellä he tulevat asumaan (ikuisesti) – me emme ymmärrä ikuisuutta, sillä tässä maailmassa kaikki alkaa ja loppuu. Kuitenkin Paratiisi kestää ikuisesti, siellä ei ikävysty, eikä sen loppumista tarvitse pelätä. Allah tehköön meistä niitä, joilla on nämä uskovien tunnusmerkit, aamiin. 

Comments

Popular Posts